Een relatie kan niet zonder intimiteit, wel zonder seks

Een relatie kan niet zonder intimiteit, wel zonder seks

Een relatie kan schijnbaar wel zonder seks, maar niet zonder intimiteit. Ah, hoor ik je zeggen. Die vlieger gaat voor mij niet op. Als de seks in mijn relatie verdwijnt, verdwijn ik ook. Een relatie kan niet zonder intimiteit, wel zonder seks.

Er is een verschil tussen seks en intimiteit. Seks is de daad, intimiteit is de aanraking. Misschien begrijp je nu, waarom een relatie wel kan zonder seks, maar niet zonder intimiteit. Als twee mensen samen hun leven delen, zijn ze met elkaar verbonden. Ze staan in een verbinding. Die verbinding heeft aanraking nodig. Als die aanraking, oftewel intimiteit verdwijnt, verdwijnt daarmee de verbinding. Einde oefening. De mens heeft aanraking nodig. Kan niet zonder.

Het is bewezen dat als er na de geboorte geen enkele fysieke aanraking is, het kleintje dood gaat. Klinkt heel cru, maar is de harde waarheid. Alleen het geven van een fles en een schone luier is funest. De aanraking, liefkozing, Het kind in je armen nemen. Lieve woordjes toefluisteren is ook een vorm van intimiteit. Waaruit blijkt dat we als mens het nodig hebben om voort te kunnen bestaan. Seks is dus niet nodig voor ons voortbestaan. Die conclusie kunnen we hieruit opmaken.

Intimiteit daarentegen, is nodig bij volwassenen om met elkaar seks te hebben. Zonder fysieke aanraking, wordt seks een platte daad, noem het vrijen op commando, waar geen voldoening, opwinding, wordt uitgehaald. Dan is het meer een foefje dat we herhalen, waarbij de lol er snel van af zal gaan.

In elke relatie zal de seks minder worden, naarmate we langer bij elkaar zijn. Kinderen geboren worden, is vaak een moment dat seks uit een relatie kan verdwijnen. Er zijn heel veel zaken die voorgaan als het om seks gaat. Waardoor seks een sluitpost wordt en pas kan als alle andere zorgen zijn opgelost. Seks helpt je juist zorgen op te lossen, maar dat zien we niet. Daarentegen als de intimiteit ook verdwijnt, wat bindt een stel dan nog?

Zo zie je dat een relatie gedoemd is te mislukken als intimiteit niet aanwezig is. Seks daarentegen naar de achtergrond kan verdwijnen, maar niet de reden is waarom stellen uit elkaar gaan. Al is dat wel vaak wat we er zelf bij invullen.

Wel is het zo, des te langer we geen seks hebben, we in een soort van krampstand, een blokkade komen te staan. Een afwachtende houding naar elkaar krijgen. Wie neemt als eerste het initiatief. Doen we dat, omdat het moet. Of omdat we er de behoefte toe voelen. Intimiteit kan, als daar dagelijks aandacht aan wordt geschonken, net dat duwtje geven, om toch regelmatig met elkaar de lakens te blijven delen.

Eigenlijk is het aan de ene kant helemaal niet zo gek, dat we als mens wel zonder seks kunnen en niet zonder intimiteit. Seks is eigenlijk voortplanten. Op een gegeven moment kunnen we ons niet meer voortplanten, laten we daar helder over zijn. Onze hormonen geven dit aan. Bij een vrouw meestal eerder dan bij een man. Daarmee wordt de behoefte aan seks ook op een gegeven moment minder. Uiteraard is dit per mens verschillend.

Zodra het stiller wordt in de slaapkamer, kan dit zijn effect hebben op intimiteit. Onbewust gaan we elkaar dan “straffen.” Als jij mij geen seks geeft, voel ik de behoefte niet, leuk en aardig tegen je te doen. Als jij niet met mij wilt vrijen, ga ik je ook niet meer aanraken. Zelfs een zoen als begroeting kan dan op de achtergrond verdwijnen. Weg intimiteit.

Nu je weet dat we als mens niet zonder intimiteit kunnen, blijf daar dan ook echt aandacht aan schenken. Alles is een wisselwerking. Wil je een slaapkamer waar leven in zit? Zorg dan voor voldoende intimiteit. Ga niet kinderachtig elkaar aanstaren en vragen wie de eerste stap gaat zetten.

We zijn volwassen, we hebben lef en durf. We durven vrijuit er over met elkaar in gesprek te gaan toch!

Peter
Peter
000023
 
offline
€ 1.00 min
offline
€ 1.00 min
Relatie Coach, life coaching, trauma verwerkings coach, spiegelcoach
Hanneke relatiecounsselor
Hanneke relatiecounsselor
000033
   
offline
€ 1.00 min
offline
€ 1.00 min
Relatiecounsellor, mediation bij echtscheidingen en liefdesbreuken, helpen bij relatieproblemen in elke levensfase
Ann, datingexpert, liefdesverdriet voorkomen
Ann, datingexpert, liefdesverdriet voorkomen
000022
  
offline
€ 1.00 min
offline
€ 1.00 min
Leuk dat je hier bent. Ik ben Ann relatietherapeute, datingexpert, probleemoplossend gericht voor alle liefdes & relatieproblemen
Liefdes coach Nadia
Liefdes coach Nadia
000016
   
offline
€ 1.00 min
offline
€ 1.00 min
Liefdes probleem coach
Lies
Lies
000024
  
offline
€ 1.00 min
offline
€ 1.00 min
Voor al je vragen over liefde & Relaties sta ik voor je klaar.